Kain Kafan Turin dan Wajah Nabi Isa?


Pernah dengar pasal kain kafan Turin tak..?

Mesti ade yang pernah dengar dan mungkin ada yang tak pernah dengar kan?

Hari ni B_N cuba nak terangkan sedikit pasal kain kafan Turin ni..

Kain Kafan Turin atau dalam bahasa Inggeris nya Shroud Of Turin adalah sekujur kain lama yang berwarna coklat yang mana ianya memiliki gambaran lelaki yang kelihatan diseksa secara fizikal dan ianya mungkin adalah disebabkan PENYALIBAN.

Ada saintis telah mengkaji kain kafan Turin ni untuk membuktikan ianya adalah kain kafan yang membaluti Jesus Christ selepas ia disalib.

Kain kafan ini menajdi topik perdebatan yang hangat dan sengit diantara para ilmuan, Pendeta Kristian, ahli sejarawan, dan para penulis mengenai di mana, bila dan bagaimana kain kafan serta gambaran di atasnya tercipta.

Berbagai ujian telah dilakukan terhadap kain kafan ini, namun demikian perdebatan mengenai asal-usulnya tetap berlaku.Pentarikhan radio-karbon pada tahun 1988 yang dilakukan oleh tiga kelompok ahli sains bebas telah mengeluarkan hasil lalu telah diterbitkan di dalam jurnal akademik Nature yang membayangkan bahawa kain kafan tersebut telah dibuat ketika Abad Pertengahan, sekitar 1300 tahun setelah Yesus dilahirkan.Pernyataan-pernyataan akan adanya prasangka dan kesalahan di dalam pengujian-pengujian tersebut langsung muncul berikutan dari hasil penerbitan tersebut, dan dijawab oleh Harry E. Gove atau beberapa orang lain. Walaupun demikian kontroversi pentarikhan ini terus berlanjutan.

Analisis lanjutan yang diterbitkan pada tahun 2005, misalnya, menyatakan bahawa contoh kain yang diambil oleh para kelompok penguji tadi untuk menghitung usia kain tersebut mungkin diambil dari bahagian kain kafan yang bukan merupakan sebahagian daripada kain kafan dari Torino yang asal. Kain kafan dari Torino yang asal juga dikatakan rosak akibat kebakaran di akhir Abad Pertengahan yang mungkin boleh juga menambahkan unsur karbon pada kain tersebut, hal ini mungkin menyebabkan kadar radiokarbon yang lebih tinggi lalu menyebabkan bacaan pada umur kain tersebut makin bertambah. Analisa ini pun dipertanyakan oleh pihak skeptis seperti Joe Nickell yang berhujah bahawa kesimpulan tersebut berasal dari penulis Raymond Rogers yang membuat kesimpulan daripada "menganalisa dengan cara permulaan dari kesimpulan yang diinginkan dan kemudian baru menelusuri kembali pada bukti-bukti yang ada". Mantan editor Jurnal 'Nature' Philip Ball telah mengatakan bahawa idea yang menyatakan Rogers mengarahkan penelitiannya pada suatu kesimpulan yang telah tercipta sebelumnya adalah "tidak adil" kerana Rogers memiliki "sejarah karya-karya penelitian yang patut dihargai". 

Namun begitu, penelitian pada tahun 2008 di Oxford Radiocarbon Accelerator Unit mungkin merubah pentarikhan tahun 1260-1390 yang sebelumnya diterima, yang menyebabkan pengarah institusi tersebut Christopher Ramsey terpaksa untuk mengundang komuniti ilmuan untuk melakukan pengkajian baru ke atas keaslian kain kafan tersebut. "Dengan perhitungan-perhitungan radiokarbon dan dengan semua bukti yang lain yang kita miliki mengenai kain kafan ini, terlihat adanya suatu konflik dalam tafsiran terhadap bukti-bukti yang berbeza" kata Gordan kepada BBC pada tahun 2008 setelah penelitian yang baru muncul. Walaupun tetap berfikiran terbuka, Christopher Ramsey tetap menekankan bahawa beliau berasa amat terkejut bila hasil pengujian pada tahun 1988 terbukti amat berbeza dengan hasil pengujiannya yang baru-baru ini, apalagi bila perbezaannya dilihat hampir "seribu tahun" kebelakangan.

Pandangan Islam

Pada asasnya umat Islam mempercayai Yesus (Nabi Isa a.s) adalah seorang Rasul dan Nabi serta utusan besar yang diturunkan Allah ke bumi bagi memperkukuhkan ajaran Taurat Nabi Musa a.s. khusus buat Bani Israel; lalu Allah SWT menggangkat Nabi Isa beserta roh dan jasadnya ke sisi Allah, namun apa yang berlaku selepas itu hanya Allah sahaja yang tahu mengenainya. Dalam Islam, Yesus ataupun Nabi Isa adalah manusia biasa dan bukannya jelmaan Tuhan seperti yang digembar-gemburkan oleh penganut Kristian. Nabi Isa cuma diberi nikmat mukjizat yang luar biasa tidak sama seperti mana nikmat yang Allah kurniakan kepada manusia dan hamba-hambanya yang lain.
Berkenaan dengan kematian Isa di tiang salib adalah sesuatu yang bertentangan dengan pandangan Islam, hal ini kerana Nabi Isa sama sekali tidak pernah dihukum di tiang salib dan mati diatasnya. Tetapi yang mati ditiang salib adalah Judas Iscariot mengikut pandangan sebahagian besar masyarakat Islam. Allah telah mengangkat Nabi Isa ketika baginda bertahannuth, bermunajat dan bertaqarrub ke hadrat Illahi ketika baginda di Taman Gethsemane, dan di taman tersebut jugalah Allah telah menukarkan raut wajah Judas Iscariot akan semirip dengan wajah Nabi Isa. Judas seterusnya telah ditangkap oleh bala tentera Rom sebelum dicemuh, diseksa dan dihukum mati di tiang salib. Al-Quran telah menegaskan dalam Surah An-Nisaa ayat 157 & 158 yang bermaksud:

"dan kerana ucapan mereka: "Sesungguhnya kami telah membunuh Al-Masih, Isa putera Maryam, Rasul Allah)", padahal mereka tidak membunuhnya dan tidak (pula) menyalibnya, tetapi (yang mereka bunuh ialah) ialah orang yang diserupakan (Judas Iscariot) dengan Isa bagi mereka. Sesungguhnya orang-orang yang berselisih faham tentang (pembunuhan) Isa, benar-benar dalam keraguan tentang yang dibunuh itu. Mereka tidak mempunyai keyakinan tentang siapa yang dibunuh itu, kecuali mengikuti persangkaan belaka, mereka tidak (pula) yakin bahawa yang mereka bunuh itu adalah Isa". "Tetapi (yang sebenarnya) Allah telah mengangkat Isa kepada-Nya). Dan adalah Allah Maha Perkasa Lagi Maha Bijaksana".

Jika diteliti dari penerangan diatas, sudah pastinya diketahui bahawa kebanyakan Muslim mempercayai bahawa gambar yang terdapat pada Kain Kafan dari Turin pastinya bukan kain kafan milik Nabi Isa. Sebilangan para Ilmuan Islam berpendapat, gambar tubuh dan wajah yang terdapat pada Kain Kafan dari Turin itu adalah milik Judas Iscariot selepas matinya dia di tiang salib. Judas dikatakan telah dibaluti secara erat menggunakan kain kafan tersebut sebelum dia dikebumikan, maka wajahnya tadi telah menompok di atas kafan tersebut. Keadaan kain kafan tersebut dilihat hampir sama dengan sifat kain yang terdapat pada kebanyakan mumia lama. Namun begitu ahli Ilmuan Islam tidak mengganggap wajah tadi adalah mirip dengan wajah Nabi Isa seperti yang digembar-gemburkan oleh sesetengah pihak kerana tiada fakta yang sahih menyokong kenyataan tersebut selepas matinya Judas dan setelah dia dikebumikan.

Walau apapun pandangan yang diterima, Kain Kafan dari Turin tidak boleh dijadikan bahan rujukan dalam menilai kesahihan kematian Nabi Isa di tiang salib dan aktiviti pengkebumiannya dengan kain kafan tersebut. Hal ini kerana Nabi Isa dalam pandangan Islam sudah pasti tidak mati dibunuh ataupun disalib apatah lagi dikebumikan. Jelas dikatakan bahawa Nabi Isa diangkat oleh Allah beserta dengan roh dan jasadnya sekali ke langit Allah. Ada juga kebanyakan dari umat Islam mempercayai cerita berkenaan Kain Kafan dari Turin adalah dibuat-buat oleh penganut dan missionary Kristian yang sengaja untuk mengembar-gemburkan kisah pengebumian Yesus dan kisah Yesus dibangunkan semula selepas hari ketiga meninggalnya dia. Ada diantara mereka umat Islam mempercayai bahawa kain kafan tersebut tidak pernah wujud, kain kafan dari Turin yang diceritakan hanya dongengan dan rekaan semata-mata yang dipenuhi dengan pembohongan, skandal, rasuah, dan penipuan untuk mencari publisiti agama. Tarikh yang diketemukan hasil dari bacaan karbon yang diambil jelas berubah-rubah dan tidak tetap. Apatah ditambah lagi dengan kesan kebakaran yang pernah dilalui oleh Kain Kafan dari Turin tersebut turut menyebabkan kain kafan tersebut penuh dengan kontroversi yang sukar untuk diselesaikan sehingga ke hari ini.

p/s: seronok bce erk..ade pnambahan ilmu baru ari ni..ape kate lau kawan2 try klik2 nuff kt tepi,atas,bawah n angry birds yang ade kt blog ni..(mintak tolong jer...hikhikhik)


Sape2 rase nak domain percuma, boleh la klik sini!!!

Sumber

Selesai Jua Akhirnya




Alhamdulillah, akhirnya semua tugasan untuk semester akhir ini telah pun selesai..

Hari ni jadi hari yang sibuk pula walaupun proses menaip dan menghantar tesis ke kedai untuk dijilid telah dilaksanakan lebih awal..

Tapi hari ni lain pula jadinya bila ada sedikit masalah berkaitan penghantaran tesis..Walau bagaimanapun semuanya berjalan dengan lancar..

Kawan-kawan semua macam mana? Hope sihat je la yer..

Rasa nyer hampir seminggu juga la B_N tak menjenguk blog ni..

Agaknya da banyak habuk kot kat blog ni..

Apa-apa pun B_N nak wish thank you la kat rakan-rakan yang still singgah blog ni walaupun takde entry terbaru..

Bila teringatkan blog ni jer, mesti B_N akan rindu kat Miera, sis92, Mak dan lain-lain yang sentiasa ada masa untuk singgah ke blog yang tak seberapa a.k.a picisan ni..

Sekarang ni B_N kene fokus untuk final exam pula..

Nasiblah untuk sem akhir ni, exam hanya satu paper jer..tu pun pada 7 Januari depan..

Hujung minggu ni InsyaAllah akan berangkat balik ke kampung halaman untuk menenangkan minda sempena minggu ulangkaji..

Hope rakan-rakan sentiasa mendoakan kejayaan B_N untuk exam ni nanti..

Sebagai hiburan untuk entri kali ni, moh kita sama-sama saksikan video ni..

#HANGAT
 




Sape2 rase nak domain percuma, boleh la klik sini!!!

Kaedah Mendidik Anak | Betul atau Salah?



Berblogging adalah sesuatu yang sangat seronok bila:
1) Ada idea nak menulis
2) Ada orang baca entry yang ditulis
3) Ada orang komen entry kita
4) Ada orang share entry kita
5) Line internet yang laju (Untuk BLOGWALKING)
6) Ada orang usik iklan dalam blog kita
Betul tak apa yang B_N tulis tu?

Salah erk???
Takde lah..sebenarnya tu hanya gurauan jer..tak tau nak tulis ape untuk intro entry kali ni..jangan marah erk...

Sebenarnya hari ni B_N nak kongsi satu video yang B_N rasa patut ditonton dan dishare oleh kawan2..
Video ni B_N jumpa mase tengah boring..layan youtube pastu terklik video ni..






 
 
Macam mana? dah tengok kan?
Ape pandangan kawan2..btul or salah kaedah yang ditunjukkan dalam video ni..


p/s: da penat baca..da lenguh tengok video...ape kata tolong klik nuff dan angry bird yang ade dalam blog ni..hehehe...jangan mare.....
 
 
Sape2 rase nak domain percuma, boleh la klik sini!!!

BUDAK NAKAL IS BACK!!!!!

 
Assalamualaikum rakan-rakan...

Firstly B_N nak minta maaf sebab dah lama tak menulis kat blog ni..Seperti yang B_N cakap, kesibukan yang melanda membuatkan B_N menjadi separuh gila..

Mesti rakan-rakan tertanya-tanya kerja apa yang B_N wat sampai kalut macam 2 kan..?
Sebenarnya B_N kene siapkan thesis sebagai tugasan akhir untuk Ijazah Sarjana Muda Pendidikan..
 
Dan hari ni B_N dah siapkan semua kerja tu.. sekarang ni tunggu untuk hantar kat pensyarah jer..
 
BTW, B_N nak ucap terima kasih sangat2 kat kawan2 yang sudi singgah blog B_N ni walaupun B_N tak berkesempatan untuk balas kembali jejak rakan2..

sekarang ni B_N da kembali untuk berblogging..

Azam pas ni

1) Balas jejak rakan-rakan
2) Follow seberapa banyak blog yang B_N lawat
2) Usik-usik $$$$ yang ade kat blog kawan2
4) Komen entry terbaru kawan2

Sekarang ni letak 4 azam dulu..

Kalau perlu, akan diupdate dari semasa ke semasa..

Sampai sini je lah untuk ari ni..

Dah bace entry ni, lau baik ati, sila komen..
Pas 2 jangan lupa usik nuff or angry bird kat tepi 2 yer..hehehe

 
Sape2 rase nak domain percuma, boleh la klik sini!!!

Ada Dara, Lu Kolot!!!!

Ok.....Tengok tajuk entri ni pon dah nampak cukup kontroversi kan....
B_N malas nak ulas panjang-panjang...skang ni rakan-rakan tengok dulu video kat bawah ni..
Lepas tengok rakan-rakan nilai sendiri la yer..


Ok....dah tengok kan..skang ni camne nak jawab????hehe.....


p/s: da boring dengar insan kat atas tu berleter erk..ape kata rakan-rakan ringankan tangan klik nuff kat atas, tepi n bawah ni...hikhikhik (>_


Sape2 rase nak domain percuma, boleh la klik sini!!!

SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU HJRAH 1433



Assalamualaikum kepada semua rakan-rakan sekalian..Hari ni B_N nak ucap Selamat menyambut Maal Hijrah kepada semua..

Hari ni da masuk tahun baru Islam..Jadi bagaimana dengan azam tahun lepas..? Harap-harap apa yang diazamkan untuk tahun lepas sudah berjaya dicapai...

Bagaimana pula dengan azam tahun ni..? Bagi B_N tahun ni adalah tahun terakhir B_N bergelar sebagai seorang pelajar..Jadi apa yang B_N nak adalah semoga dapat menamatkan karier sebagai seorang student U dengan satu keputusan yang cemerlang..

Sekarang ni pun sibuk berperang dengan assigment dan juga thesis yang perlu disiapkan..Pening jugak la kepala ni bila pikirkan segala tugas yang ditanggung buat masa sekarang ni.. Tapi disebabkan ini dah tahun terakhir, B_N rasa biarlah B_N perah sehabis tenaga untuk pastikan B_N buat yang terbaik.. Lepas ni dah tak jumpa dengan assigment lagi dah..Mesti rindu giler kat ASSIGMENT..hehe

Apa-apa pun, B_N harap rakan-rakan juga dapat berusaha dengan lebih yakin lagi untuk tahun ni supaya segala azam dan cita-cita yang diinginkan menjadi kenyataan..

Setakat ini sahaja bebelan untuk kali ini..Semoga rakan-rakan tak boring baca bebelan B_N kali ni...

Sekali lagi B_N nak ucapakan SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU HIJARAH 1433..

p/s: da penat baca erk..tak salah kalau rakan-rakan klik mane2 iklan yang patut kat sidebar blog ni kan...(buat muka tak malu plak..hehehe)


Sape2 rase nak domain percuma, boleh la klik sini!!!

Hukum FACEBOOK



Hari ini hampir semua orang di antara kita punyai akaun Facebook. Namun berapa orang yang menilai dan mengambil

berat tentang sumbangan saham pahala atau dosa yang sedang berjalan dari profile Facebook masing-masing? 

Ada orang berkata, ‘Eh, aku main FB suka-suka jer, tak kan berdosa kot?’. 

Kita harus faham setiap saat dalam hidup, kita tidak akan terlepas dari 6 keadaan iaitu:

1。 Halal

2。 Haram

3。 Wajib

4。 sunat

5。 Makruh

6。 Harus 

Hukum menggunakan FB adalah ‘harus’. Namun apa yang kita kongsikan dalam FB itulah yang akan menentukan samada ia halal atau haram, memberikan kita saham dosa atau pahala. 

Antara dosa yang sering dilakukan tanpa sedar adalah :

1。 Meletakkan gambar sendiri yang tidak menutup aurat. 
2。 Menyebarkan gambar orang lain yang tak tutup aurat.
3。 Menyebarkan fitnah dan umpatan.
4。 Berbual mesra (chatting) antara lelaki dengan perempuan dengan kata-kata yang boleh menaikkan syahwat.
5。 Mengorat anak gadis (dengan cara yang salah) dan isteri orang.
6。 Membuka aib diri, keluarga dan orang-orang yang dikenali.
7。 Menggunakan bahasa-bahasa yang kesat.
8。 Menyakitkan hati orang lain dan. 

Renungkan kesalahan-kesalahan yang disenaraikan di atas dan semak balik cara kita menggunakan FB selama ini. Adakah FB kita memberikan sumbangan pahala atau sumbangan dosa kepada kita? Ketahuilah hampir setiap hari ada puluhan, ratusan malah mungkin ribuan orang yang melihat dan membaca FB kita. Sanggupkah kita menanggung semua dosa yang diterima dari setiap orang yang menjengok FB kita? Mereka bukan setakat menjengok segala post dan gambar kita tetapi mungkin akan tag dan share gambar dan semua post yang kita tulis kepada rakan-rakan mereka. 

Tindakan Yang Harus Diambil Sekarang! Buang semua gambar yang tidak menutup aurat, tabbaruj dan gambar-gambar yang tidak sopan. Buang gambar-gambar orang lain seperti artis, wanita cantik dan mana-mana gambar yang tidak menutup aurat, seksi, aksi lucah dan seumpamanya. Buang semua status yang berbentuk umpatan, fitnah, tiada kebenaran dan mungkin punyai kata-kata yang menyakitkan hati orang atau sindiran kepada orang lain. 

Mohon maaf di atas semua kesalahan yang dilakukan. Seandainya FB kita membawa saham dosa, maka jika ditakdirkan esok kita meninggal dunia, saham dosa itu akan terus berjalan selagi orang melihat dan berkongsi apa jua yang kita letakkan dalam FB itu. Sebaliknya jika saham pahala yang kita perolehi, bersyukurlah kepada Allah kerana saham itu tidak akan putus selagi orang lain memanfaatknnya. 

Subhanallah… 

Share Jika Anda Pengguna FaceBook !

-ZELL-

Sumber

Sape2 rase nak domain percuma, boleh la klik sini!!!

KIAMAT 21/12/12?????




Dunia kiamat 2012???? Kenal tak dengan NOSTRADAMUS????Dia adalah orang yang bertanggungjawab dalam membuat ramalan berkaitan dengan penghujung waktu dunia a.k.a KIAMAT.

Nostradamus adalah seorang ahli ramal yang cukup hebat..Boleh dikatakan semua ramalan yang dibuat sebelum ini betul-betul berlaku..Jadi hal ini lah yang telah meyebabkan ramai orang percaya dengan ramalan NOSTRADAMUS ni.,

Satu lagi fakta yang menyebabkan makin ramai manusia yang percaya bahawa dunia akan kiamat pada 2012 adalah disebabkan oleh kalendar orang MAYA yang dikatakan hanya bertarikh sehingga 21 Disember 2012..Jadi sebab tu la ramai yang cakap dunia akan hancur pada 21/12/12 (tak sempat nak capai Wawasan 2020...gurau jer..hikhikhik)

Tapi ape yang pelik, nape mereka ni caya kepada kalendar orang MAYA..sedangkan orang MAYA ni bukanlah maju sangat pun..Sekarang ni masih ada lagi keturunan orang MAYA di daerah Guatemala..Dan kalau kita lihat cara hidup diorang, masih ade lagi bercorak primitif dan mengamalkan bermaca-macam aktiviti pemujaan..Jadi, kenapa puak-puak yang meramalkan dunia bakal kiamat ni percaya kepada kalendar orang maya yang dilihat tidak bertamadun..Sedangkan mereka yang meramal itu adalah lebih bertamadun berbanding dengan orang MAYA..Dan apa yang lagi pelik, orang MAYA itu sendiri pon tidak berani untuk meramal bahawa kiamat akan berlaku pada 21/12/12...! Menarik....

Jadi adakah ramalan yang dibuat oleh NOSTRADAMUS ni boleh diterima..Kalau kita yang beragama ISLAM semsetinya tak percaya kepada ramalan ini kerana tidak ada sesiapa yang tahu bila berlakunya KIAMAT tu..

Anda BAGAIMANA?????




p/s: da penat baca erk..B_N nak mintak tolong klik iklan nuff and churpChurp yang ada kat blog ni bleh x...=)



Sape2 rase nak domain percuma, boleh la klik sini!!!

Justin Bieber Top Di Youtube

Sape tak pernah bukak Youtube? MUstahil la kan kalau kawan-kawan tak pernah bukak Youtube.


Semua orang tau ape tu Youtube kan? Apa yang b_N cuba nak tulis hari ni adalah video yang paling popular yang terdapat dalam Youtube setakat bulan November ni. Video ni adalah video clip Justin Bieber yang lagunya berjudul :

Justin Bieber - Baby ft. Ludacris


Video ni mendapat 657,648,987 views  sepanjang ianya diupload ke dalam Youtube. Video ni diupload oleh   pada 19 Februari 2010. Jadi, jom sama-sama saksikan video ni.





p/s: Kalau tak keberatan, sambil2 tengok Justin Bieber ni, ringan-ringan kan la tangan tu klik iklan nuff yang ade kat blog ni..hehehe

Seruan Kubur!


Setiap hari kubur menyeru manusia sebanyak 5 kali:
1. Aku rumah yang terpencil, maka kamu akan senang dengan selalu membaca Al-Quran.
2. Aku rumah yang gelap, maka terangilah aku dengan selalu solat malam.
3. Aku rumah penuh dengan tanah dan debu, bawalah amal soleh yang menjadi hamparan.
4. Aku rumah ular berbisa, maka bawalah amalan "بسم الله" sebagai penawar.
5. Aku rumah pertanyaan Munkar dan Nakir, maka banyaklah bacaan
"لا إلاه إلا الله محمد رسول الله", supaya kamu dapat jawab soalan mereka.
Alhamdulillah... Sila sebarkan... Semoga kita semua sentiasa berada dalam rahmat serta redha Ilahi... InsyaAllah... Amiin ya rabal alaminnn....

myQuran = syhaitan?

Mesti kawan-kawan ada terlihat gambar ni kat wall facebook masing-masing kan. Ni lah salah satu cara kafir laknatullah mempersendakan Islam. Jadi apa yang rakan-rakan harus lakukan?

Jom follow instruction yang ada dalam gambar ni.



Diharap dengan bantuan rakan-rakan semua, kita dapat mengelakkan perkara ni daripada jadi lebih teruk dan serius.

Kalau boleh mohon rakan-rakan share kepada kawan2 kita yang masih belum tahu akan hal ni.

Semakin ramai yang follow instruction ni, diharap GOOGLE TRANSLATE dapat memadamkan perkataan yang membawa kearah penghinaan ni.

(Video) 200 Nyaris Maut Kereta Api Rempuh Lori Tangki


KOTA KINABALU: Kira-kira 200 penumpang kebanyakannya kakitangan kerajaan nyaris maut apabila kereta api dinaiki mereka merempuh sebuah lori tangki bermuatan 27,000 liter petrol yang menyebabkan letupan kuat di lintasan kereta api haram berhampiran Kilometer 5, Jalan Kota Kinabalu-Putatan, Petagas, dekat sini, semalam.

Letupan itu menyebabkan gegaran kuat di sekitar Petagas dengan asap tebal boleh dilihat dari jarak kira-kira lima kilometer (km), selain kesesakan lalu lintas yang teruk sepanjang kira-kira 10 km dari Jalan Kota Kinabalu-Putatan dan sebaliknya.

Dalam kejadian kira-kira jam 5.30 petang itu, lapan penumpang kereta api cedera ringan manakala pemandu lori berkenaan tidak cedera.

Kereta api tiga gerabak itu dalam perjalanan dari Stesen Kereta Api Tanjung Aru, di sini membawa penumpang yang kebanyakannya kakitangan kerajaan yang baru pulang kerja ke Stesen Kereta Api Papar, kira-kira 70 km dari sini.

Kereta api milik Jabatan Kereta Api Negeri Sabah (JKNS) itu dikatakan baru meninggalkan stesen berkenaan pada jam 5 petang dan dipercayai bergerak pada kelajuan antara 40 hingga 50 km sejam tetapi pemandunya dipercayai gagal memberhentikan kenderaan itu kerana agak hampir dengan lori berkenaan.

Ia menyebabkan kepala dan gerabak pertama kereta api itu tergelincir ke kanan landasan sebelum hangus manakala lori itu terputus dua dengan bahagian kepala dan tangkinya terpisah kira-kira 10 meter di kiri dan kanan landasan.


Penumpang yang panik terpaksa memecahkan cermin kereta api dan melompat keluar bagi menyelamatkan diri daripada api yang menjulang setinggi kira-kira 30 meter.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib berkata, kejadian dipercayai berpunca akibat pemandu lori membelok ke kiri jalan untuk melintasi landasan sebelum membawa bahan api itu ke sebuah stesen minyak, kira-kira 300 meter dari tepi landasan.

“Pemandu lori dipercayai gagal mengesan kereta api berkenaan tetapi sempat melompat keluar dari kenderaannya sejurus sebelum kenderaannya dirempuh kereta api," katanya ketika ditemui di tempat kejadian.

Jurucakap JKNS berkata, kejadian menyebabkan kepala kereta api seberat kira-kira 60 tan itu tergelincir ke kanan landasan manakala gerabak depan hangus.

Katanya, lintasan kereta api berkenaan dibuat pihak tertentu secara haram, menyebabkan tiada pintu di landasan berkenaan.

Beliau berkata, kereta api itu baru dibeli JKNS dari China mula beroperasi sejak Februari lalu selepas dihentikan selama lima tahun berikutan projek menaik taraf landasan berkenaan.

Jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat Kota Kinabalu, berkata bomba yang menerima panggilan pada jam 5.38 petang menghantar lima jentera dengan 35 anggota ke tempat kejadian dan api berjaya dipadamkan kira-kira jam 6.45 petang.

Penumpang terpaksa pecah cermin selamat diri

KOTA KINABALU: “Saya duduk di gerabak pertama. Tiba-tiba saya dengar dentuman dan disusuli letupan kuat. Saya nampak api menjulang di sebelah kanan tingkap kereta api. Saya dan penumpang lain terpaksa memecahkan cermin untuk melompat keluar.

“Kami takut kereta api meletup. Bagaimanapun saya bersyukur kerana tiada penumpang yang maut atau cedera parah,” luahan penumpang kereta api, Irwan Shamsuddin, 29.

Menceritakan detik cemas itu, Irwan yang bertugas sebagai anggota Jabatan Pertahanan Awam di bandar raya ini, berkata sebelum kejadian, beliau terdengar bunyi amaran kereta api tetapi tidak menyangka akan merempuh lori itu.

“Saya fikir pemandu kereta api hanya memberi amaran kepada orang yang melintas landasan. Bagaimanapun, selepas dentuman dan letupan itu, saya nampak api menjulang kira-kira 30 meter,” katanya ketika ditemui di tempat kejadian semalam.

Penumpang, Razmi Jaafar, 37, berkata ketika kejadian beliau dan penumpang di gerabak pertama baru bergerak meninggalkan Stesen Kereta Api Tanjung Aru, dekat sini ke Papar pada jam 5 petang.

“Baru setengah jam bergerak meninggalkan stesen itu tiba-tiba saya terdengar letupan kuat dari arah depan. Saya nampak api menjulang. Saya dan penumpang lain terpaksa memecahkan tingkap untuk melompat keluar.

“Saya dan penumpang lain berebut-rebut keluar. Saya sempat menyelamatkan beberapa penumpang yang lain,” katanya.

Pemandu lori, Pauleh Dausun, 45, berkata ketika menghampiri landasan itu, ada sebuah kenderaan pacuan empat roda di depannya melintasi landasan.

“Saya dengar bunyi hon tetapi menyangka ia dari treler atau kenderaan lain di jalan. Saya hanya menyedari kereta api apabila ia sudah terlalu dekat. Saya cuba menekan pedal minyak. Kepala lori berjaya melepasi landasan tetapi tangki lori tersangkut di landasan.

“Saya terpaksa melompat keluar. Sejurus meninggalkan lori, saya terdengar dentuman dan disusuli dengan letupan kuat,” katanya.

Bagaimanapun, katanya, beliau yang tidak cedera bersyukur kerana terselamat dalam kejadian itu.

Saksi kejadian yang hanya ingin dikenali sebagai Liza berkata, ketika kejadian beliau yang memandu kereta baru keluar dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA) dan terlihat lori berkenaan melintasi landasan tanpa ada sebarang tanda pemandunya ingin memberhentikan kenderaannya.

“Tiba-tiba saya nampak kereta api itu terus merempuh bahagian tangki lori itu. Letupannya kuat. Api menjulang tinggi,” katanya.

Sumber: BHarian

Final Piala Malaysia 2011 | Video Pergaduhan Penyokong di Luar Stadium


Jawapan Buat ORANG TU yang Memperlekehkan Aurat

Pembahasan tentang masalah aurat wanita Islam tidak pernah sunyi dari diperkatakan. Malangnya, apa yang mendukacitakan adalah sering kali penjelasan tentangnya tidak berlandaskan nas yang sahih sebaliknya hanyalah takwilan yang dilatari hawa nafsu serta kebencian kepada sumber yang qat’ie. Sebahagian kaum Muslimah yang telah dirasuk pemikiran kufur turut mempertikaikan kewajaran pemakaian tudung yang juga dipanggil ‘hijab’ dengan menganggap menutup kepala sebagai menutup akal. Contoh golongan ini adalah seperti Pengurus Program Sisters In Islam (SIS), Norhayati Kaprawi dalam sesi dialog Islam Liberal di Hotel Selesa, Pasir Gudang yang berkata bahawa pakaian taqwa itu lebih baik dari menutup aura.

Dan semalam B_N juga ada membuat satu artikel berkaitan dengan aurat wanita yang bertajuk

ALASAN YG PALING POPULAR BG WANITA YG ENGGAN MENUTUP AURAT

 Hasil daripada artikel tersebut, B_N amat terkejut bila ada satu komen yang dilihat agak kasar menentang apa yang telah dikongsikan oleh B_N. Ini adalah antara komen yang B_N terima.....

+

+

+

+

+

+

+

Macam mana? Mesti ada yang terkejut dan mesti juga ada yang anggap ni perkara biasa pada zaman sekarang ni kan?

Di sini ada dua soalan yang ditanya oleh ORANG TU.

1) Ayat Quran mana suruh pakai tudung?

2) Aurat tu siapa tentukan?


Agak-agak kawan-kawan boleh jawab tak soalan ORANG TU?

Ok la. B_N akan jawab kedua-dua soalan ni sekaligus yer..

Aurat wanita adalah seluruh anggota tubuhnya kecuali wajah dan dua telapak tangannya. Leher dan rambutnya adalah aurat di hadapan lelaki ajnabi (bukan mahram) walaupun sehelai. Pendek kata, dari hujung rambut sampai hujung kaki kecuali wajah dan dua telapak tangan adalah aurat yang wajib ditutup. Hal ini berlandaskan firman Allah Subhanahu wa Ta’ala,

Dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak darinya.” [TMQ An-Nur (24):31].

Ibnu Jarir Ath-Thabari (wafat 310H) menjelaskan dalam kitab tafsirnya, Jami Al-Bayan fi Tafsir Al-Qur`an Juz XVIII ms 84, mengenai apa yang di maksud “kecuali yang (biasa) nampak darinya (illaa maa zhahara minha)”, katanya, pendapat yang paling mendekati kebenaran adalah yang mengatakan bahawa, yang dimaksudkan (dalam ayat di atas) adalah wajah dan dua telapak tangan. 

Berdasarkan pengertian ini, jelaslah bahawa yang diwajibkan ke atas wanita adalah mengenakan pakaian yang satu (sekeping) yang lurus dari atas hinggalah ke bawah, yakni hingga ke mata kaki. Maksud milhafah/mula’ah (Arab) adalah pakaian yang dikenakan sebagai pakaian luar [di dalamnya masih ada pakaian dalam (pakaian rumah) atau pakaian sehari-hari tetapi bukan hanya coli dan seluar dalam] lalu diulurkan ke bawah hingga menutupi kedua mata kakinya. Untuk pakaian atas, wanita disyariatkan/diwajibkan memakai “khimar” iaitu tudung atau apa sahaja bahan/kain yang serupa dengannya yang berfungsi menutupi seluruh kepala, leher, dan lubang leher baju di dada.

Dalil mengenai wajibnya mengenakan pakaian bahagian atas (khimar/tudung) adalah Firman Allah,

Hendaklah mereka menutupkan kain tudung ke dada mereka” [TMQ An-Nur (24):31].

Pakaian jenis ini (jilbab dan khimar) wajib dipakai oleh seorang Muslimah (yang telah baligh) apabila hendak keluar menuju ke pasar-pasar atau berjalan melalui jalanan umum. Setelah memakai kedua jenis pakaian ini (jilbab dan khimar) maka barulah dibolehkan baginya keluar dari rumahnya menuju ke kehidupan am tanpa sebarang dosa. Jika tidak, maka dia tidak boleh (haram) keluar dari rumah kerana perintah yang menyangkut kedua jenis pakaian ini datang dalam bentuk yang umum, dan tetap dalam keumumannya dalam semua keadaan. Mana-mana wanita yang telah baligh dan melanggar ketetapan Allah ini, maka berdosalah mereka dan layak mendapat seksa Allah di akhirat nanti.


Ini adalah jawapan kepada kedua-dua soalan yang ditanya oleh ORANG TU. Memang ada ayat Al-Quran yang memerintahkan wanita muslim bertudung. Bila dah ada dalam Al-Quran, maknanya kita dah dapat jawab soalan kedua, SIAPA YANG TENTUKAN AURAT..jawapannya ALLAH SWT.


"Bodoh! Berlagak alim, padahal kau tu kaki blue."

Ni pulak bentuk kenyataan ataupun FITNAH yang dilemparkan oleh ORANG TU ke atas B_N. Di sini B_N nak tegaskan bahawa B_N tidak sekali-kali cuba berlagak alim. B_N hanya ingin berkongsi satu ilmu yang B_N rasa amat penting untuk kita semua. Dan ini juga adalah sebahagian daripada dakwah. Nabi kita juga pernah bersabda "Sampaikanlah walau hanya sepotong ayat." B_N rasa tak salah kalau B_N cuba share artikel ni dekat kawan-kawan dan tidak ada terlintas sedikit pun untuk tunjuk ALIM.

Setakat ni sajalah B_N nak tulis hari ni.. Maaflah kalau ade terguris hati rakan-rakan sepanjang B_N berblogging.


harapan B_N agar ORANG TU baca jawapan dari B_N ni..


Akhir kata ASSALAMUALAIKUM..

ALASAN YG PALING POPULAR BG WANITA YG ENGGAN MENUTUP AURAT


Hari ni kita tengok ramai wanita-wanita ISLAM yang suka-suki jer mendedahkan aurat mereka kepada bukan muhrim..Kalau kita tegur, mesti ade jer alasan yang diorang bagi..tak nak hipokrit lah, tak selesa lah, itu lah, ini lah...Lepas ni kalau ade kawan-kawan kita yang tak tutup aurat, pas tu bagi 1001 macam alasan kat kita, balas balik kat dia macam yang B_N dah tuliskan ni..Selamat membaca...

1. Semua yang tutup aurat, kompom masuk syurga ke ?? > Dik yang pasti, tak tutup aurat, CONFIRM masuk neraka.

2. Pakai jarang ke ketat ke, itu hak kami. Kalau tak suka jangan tengok > Dah lalu lalang depan mata, Suka tak suka kene tengok gak. Adakah kita berani menjamin bahawa semua lelaki ajnabi mempunyai hati suci & iman yang tinggi untuk menahan godaan syaitan ?

3. Kami rasa apa yg kami pakai tak seksi. Terpulang kepada individu yg memandang kami. > Seksi @ tidak, kita tetap berdosa walaupun hanya menayang sehelai rambut .

4.Walau kami tak bertudung, kami tetap sembahyang & puasa. Kita yakinkah,ibadat kita,puasa kita sudah cukup untuk menjamin kita ke syurga?

5. Sukahati kamilah nak pakai macam ni. Kami tak susahkan hidup orang lain.Anda sebenarnya dah susahkan bapa, abang, adik, suami serta orang lain dengan menarik mereka ke neraka bersama anda disebabkan mereka tidak menegur dan gagal mendidik anda.

6. Apa yg kami pakai, ini antara kami dengan Tuhan. Berani cakap di dunia, berani ke cakap macam tu depan Allah nanti? Lawan perintah Allah, Neraka tempatnya.

7.Kami pakai seksi macam ni, sebab ikut arahan photographer/pengarah filem untuk disesuaikan dalam scene. (ayat artis) > Sanggup patuh arahan mereka yg hanya manusia daripada patuh suruhan Allah?

8. Bukan kami tak mahu menutup aurat, cuma masih belum sampai seru. Macam ne seru tu. Nasihat yang di beri tu seru ler. Nak seru macam ne lagi.?? Mati tidak mengenal usia. takut kita tak sempat nak bertaubat nanti.

9. Takkan nak buat perubahan secara drastik? Slow-slow la. Boleh ke cakap kat Malaikat Izrail nanti, tunggu kejap! Lepak la dulu. Jgn ambil lagi nyawa aku.

10. Tutup aurat tu bagus tapi kami tidak mahu hipokrit kerana tidak ikhlas melakukannya. Kalau begitu anda sebenarnya memang hipokrit . Ikhlas ke tak Ikhlas lain cerita ,yg penting WAJIP buat.

Sekadar teguran buat diri yg alpa,tanpa terniat untuk menyakiti sesiapa. Teguran menunjukkan tanda sayang orang terhadap kita. Dalam hidup jangan jadikan alasan tu satu halangan. Alasan di beri merupakan halangan dalam hidup kita untuk tidak mencapai kejayaan di dunia dan di akhirat. Islam Indah dan merupakan kejayaan dalam kehidupan.

Macam mana??
Ade berani nak balas cam ni kat kawan-kawan kita??
Tepuk dada, tanya IMAN yer...
Selamat mencuba dan selamat beramal..


p/s: sebelum tegur orang lain, tengok diri kita dulu..hehe

7 Perempuan 1 Lelaki

Apa khabar semua.. dah lama B_N tak menuliskan..bukan apa, sebab line internet B_N slow sikit 2 3 hari ni..B_N guna p1Wimax..so, bila dah habis kuota jadi slow la..kene tunggu 2 3 hari lagi baru ok kot..ape2 pon thanks kat kawan-kawan yang masih sudi singgah ke rumah B_N yer..


Ok ari ni B_N nk share satu artikel yang agak menarik untuk dikongsi..Jadi, lepas baca jangan lupa komen..pas 2 lau nk share pon boleh..tak payah mintak kebenaran B_N dulu pun takpe...




Ni kisahnyer....

Kaum feminin cakap “susah jadi wanita”, mereka telah digoda dan diperdaya oleh syaitan dan hawa nafsunya sendiri, seperti yang kita lihat dialog dibawah, bagaikan mempersoalkan ketentuan Allah terhadap mereka. Dengan kata lain yang agak kasar, Allah berat sebelah pada kaum wanita.

Keluhan remaja perempuan A:
“Aduh, situ tutup, sini tutup. Susah la gini. Apasal laki-laki mudah saja. Tak pakai baju pun takpe. Perempuan auratnya lagi banyak.”

Keluhan isteri A:
“Kenapa la kita para isteri ni nak keluar kena minta izin dari suami kita, padahal suami kita nak keluar kemana-mana pun tak bagitau kita takpe pulak.”

Keluhan remaja perempuan B:
“Jika kita ikut faraid dalam hal pusaka, rugilah kita. Sebab bahagian harta pusaka perempuan lagi sedikit berbanding harta yang anak lelaki dapat. Kami mahu keadilan!”

Keluhan isteri B:
“Kenapa Allah jadikan wanita mengandung dan rasa sakitnya nak melahirkan anak. Suami kita rileks saja? Masa buat anak carilah kita, masa nak beranak kita tanggung sendiri!”

Keluhan isteri C:
“Islam kata kita perempuan wajib taat pada suami, tapi ada Islam cakap suami perlu taat pada isterinya? Mana keadilan pada kaum hawa?”

Keluhan isteri D:
“Bila nak cerai je, suami yang boleh jatuhkan talak. Kenapa isteri tak bolek ceraikan suaminya? Kenapa?”

Keluhan remaja perempuan C:
“Wanita takleh nak beribadat macam lelaki, sebab bila kita ada haid dan nifas, takleh nak solat dan puasa. Ingat perempuan ni suka ke tak solat dan puasa?”.

Dan kemudian datanglah pertubuhan dan organisasi yang membela kaum wanita, dan menuntut hak samarata antara gender, mengekploitasi fahaman wanita yang terjejas akidahnya dek kerana disogok pertanyaan. Kaum lelaki pula cakap, “Ah, mujur aku ni lelaki!”

Tunggu..! Istigfarlah pada wanita yang ada perasaan seperti di atas. Mujur ada seorang lelaki yang bukanlah seorang ustaz namun amat yakin bahawa Allah itu Maha Adil. Dia tidak mampu menuturkan sabda Rasulullah s.a.w dan petikan dari ayat Al-Quran, namun dengan keimanan dan ilmu sedikit yang dia ada ,diolah sebaiknya untuk menjawab soalan-soalan melampau itu.

Lelaki beriman menjawab keluhan remaja perempuan A:
“Cik adik, Islam lah yang mengangkat aurat wanita. Benda yang mahal harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan ditempat yang teraman dan terbaik. Awak ada emas dan permata, adakah awak nak letak terdedah ditepi laluan lalu lalang atau disimpan dirumah agar tiada siapa melihat perhiasan itu? Ok, jika awak letakkan perhiasan tadi dikalangan orang, agaknya apa akan jadi dengan barang perhiasan tadi? Lelaki, yang utama hanyalah bawah pusat ke lutut tapi awak? Saya tidak dapat melihat kulit anda pun kecuali muka dan tangan! Awak tak mungkin akan terangsang nafsu tengok saya hanya berseluar pendek ke lutut kan? Tapi kalau sebaliknya, jangankan saya, tapi tok imam pun akan tercabut serbannya jika tengok awak pakai hanya seluar pendek!”

Lelaki beriman menjawab keluhan isteri A:
“Ok, isteri perlu taat pada suami. Jadi, lelaki apa? Suami perlu wajib taat juga kepada ibunya tiga kali lebih utama dari ayahnya, walaupun dia sudah berkeluarga. Isteri tidak perlu lagi, taatnya hanya pada suami. Kenapa awak perlu taat pada suami? Kerana suami kalian lah yang menanggung dosa yang kalian lakukan!”

Lelaki beriman menjawab keluhan remaja perempuan B:
“Betul ke wanita menerima warisan pusaka lagi sedikit daripada lelaki? Tapi kan, harta itu memang hak untuk wanita itu dan dia berhak lakukan apa saja yang dia mahu. Shh.. jangan kongsi dengan sape-sape walaupun suami. Tak kesian pada lelaki ke, dia perlu membahagikan harta pusaka itu kepada isteri dan anak-anaknya. Kalau isteri dia ramai, anak dia ramai, harta pulak secebis, tak merasa lah jawabnya!”

Lelaki beriman menjawab Keluhan isteri B:
“Tahniah la sebab awak dapat mengandung dan melahirkan. Setiap kali awak begitu, wanita itu didoakan oleh sekalian makhluk dan malaikat! Beruntungnya awak! Andaikan awak meninggal pula masa beranak tu, percayalah… itu mati syahid dan ganjarannya syurga. Ya, syurga menanti awak malah beranak 15 kali pun sihat sampai ke tua! Sebab tu tak ramai orang wanita meninggal masa melahirkan !”

Lelaki beriman menjawab Keluhan isteri C:
“Akhirat nanti, saya dan lelaki lain didunia ini akan diminta bertanggungjawab keatas empat jenis wanita. Siapa? Mereka ialah isteri saya, ibu saya, anak perempuan saya dan adik perempuan saya. Tahu maksudnya? Awak nanti di akhirat, awak akan dibantu oleh empat lelaki! Siapa mereka? Mereka ialah suami, ayah, adik atau abang malah anak lelaki awak!”

Lelaki beriman menjawab Keluhan remaja perempuan C:
“Nak beribadat macam lelaki? Ingat mudah ke nak dapat syurga? Sedarlah, awak sebagai wanita boleh masuk sebarang pintu syurga yang awak sukai. Ya, dah la syurga, ada pilihan pula hanya dengan empat cara. Apa itu? Solat lima waktu, berpuasa bulan Ramadhan, menjaga kehormatan dan tahu apa satu lagi? Taat pada suami awak. Itu saja asasnya!”

Lelaki beriman menjawab Keluhan isteri D:
“Saya, seorang lelaki wajib berjihad fisabilillah. Awak, seorang wanita jika taat akan suaminya,dan menunaikan tanggungjawabnya kepada Allah, maka awak akan turut menerima pahala setara seperti pahala orang pergi berjihad fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata!”

Lelaki beriman bertanya:
“Sebenarnya, apa lagi yang awak mahu, wahai kaum hawa?”

Namun, wanita-wanita tadi menangis dan salah seorangnya berkata;
“MasyaAllah, sayangnya Allah pada wanita, namun kami sendiri yang mengheret diri ke neraka yang mana ramainya kaum kami berbanding kaum lelaki!”

Demikianlah dialog wanita-wanita yang curiga itu dengan seorang lelaki biasa namun beriman.

Musuh Islam tidak akan berhenti melakukan segala upaya, sampai kita ikut dan tunduk kepada cara-cara dan peraturan yang dipromosikan dan diperjuangkan mereka.

Allah, yang menciptakan kita, maka sudah pasti Dia yang Maha Tahu pada manusia, sehingga segala hukumNya malah peraturanNya, tentulah yang terbaik bagi manusia dibandingkan dengan segala peraturan yang dicipta manusia.

Wahai lelaki, jagalah isterimu kerana dia perhiasan, pakaian dan ladangmu, sebagaimana Rasulullah s.a.w pernah mengajarkan agar kaum lelaki berbuat baik selalu (lembut) terhadap isteri anda sekalian.

Berbahagialah wahai para muslimah. Tunaikan dan menegakkan agamamu, nescaya syurga menanti...

Siapakah yang lantang membuat persamaan gender didunia? Siapakah yang lantang di Malaysia? Renungkan sejenak konspirasi tersebut.

Mana MAK!


Jam 6.30 petang.

Mak berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bungsu balik dari sekolah agama.

Ayah baru balik dari sawah.

Ayah tanya Mak, “Along mana?’

Mak jawab, “Ada di dapur tolong siapkan makan.”

Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?”

Mak jawab, “Angah mandi, baru balik main bola.”

Ayah tanya Mak, “Ateh mana?”

Mak jawab, “Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?”

Ayah tanya lagi, “Adik dah balik?”

Mak jawab, “Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik.”

Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.

Dua puluh tahun kemudian

Jam 6.30 petang

Ayah balik ke rumah. Baju ayah basah. Hujan turun sejak tengahari.

Ayah tanya Along, “Mana Mak?”

Along sedang membelek-belek baju barunya. Along jawab, “Tak tahu.”

Ayah tanya Angah, “Mana Mak?”

Angah menonton tv. Angah jawab, “Mana Angah tahu.”

Ayah tanya Ateh, “Mana Mak?”

Ayah menunggu lama jawapan dari Ateh yang asyik membaca majalah.

Ayah tanya Ateh lagi, "Mana Mak?"

Ateh menjawab, “Entah.”

Ateh terus membaca majalah tanpa menoleh kepada Ayah.

Ayah tanya Alang, “Mana Mak?”

Alang tidak jawab. Alang hanya mengoncang bahu tanda tidak tahu.


Ayah tidak mahu tanya Kak Cik dan Adik yang sedang melayan facebook. Ayah tahu yang Ayah tidak akan dapat jawapan yang ayah mahu.

Tidak ada siapa tahu di mana Mak. Tidak ada siapa merasa ingin tahu di mana Mak. Mata dan hati anak-anak Mak tidak pada Mak. Hanya mata dan hati Ayah yang mencari-cari di mana Mak.

Tidak ada anak-anak Mak yang tahu setiap kali ayah bertanya, "Mana Mak?"

Tiba-tiba adik bungsu bersuara, “Mak ni dah senja-senja pun merayap lagi. Tak reti nak balik!!”

Tersentap hati Ayah mendengar kata-kata Adik.

Dulu anak-anak Mak akan berlari mendakap Mak apabila balik dari sekolah. Mereka akan tanya "Mana Mak?" apabila Mak tidak menunggu mereka di depan pintu.

Mereka akan tanya, "Mana Mak." Apabila dapat nombor 1 atau kaki melecet main bola di padang sekolah. Mak resah apabila anak-anak Mak lambat balik. Mak mahu tahu di mana semua anak-anaknya berada setiap waktu dan setiap ketika.

Sekarang anak-anak sudah besar. Sudah lama anak-anak Mak tidak bertanya 'Mana Mak?"

Semakin anak-anak Mak besar, soalan "Mana Mak?" semakin hilang dari bibir anak-anak Mak .

Ayah berdiri di depan pintu menunggu Mak. Ayah resah menunggu Mak kerana sudah senja sebegini Mak masih belum balik. Ayah risau kerana sejak akhir-akhir ini Mak selalu mengadu sakit lutut.

Dari jauh kelihatan sosok Mak berjalan memakai payung yang sudah uzur. Besi-besi payung tercacak keluar dari kainnya. Hujan masih belum berhenti. Mak menjinjit dua bungkusan plastik. Sudah kebiasaan bagi Mak, Mak akan bawa sesuatu untuk anak-anak Mak apabila pulang dari berjalan.

Sampai di halaman rumah Mak berhenti di depan deretan kereta anak-anak Mak. Mak buangkan daun-daun yang mengotori kereta anak-anak Mak. Mak usap bahagian depan kereta Ateh perlahan-lahan. Mak rasakan seperti mengusap kepala Ateh waktu Ateh kecil. Mak senyum. Kedua bibir Mak diketap repat. Senyum tertahan, hanya Ayah yang faham. Sekarang Mak tidak dapat lagi merasa mengusap kepala anak-anak seperti masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka sudah besar. Mak takut anak Mak akan menepis tangan Mak kalau Mak lakukannya.

Lima buah kereta milik anak-anak Mak berdiri megah. Kereta Ateh paling gah. Mak tidak tahu pun apa kehebatan kereta Ateh itu. Mak cuma suka warnanya. Kereta warna merah bata, warna kesukaan Mak. Mak belum merasa naik kereta anak Mak yang ini.

Baju mak basah kena hujan. Ayah tutupkan payung mak. Mak bagi salam. Salam Mak tidak berjawab. Terketar-ketar lutut Mak melangkah anak tangga. Ayah pimpin Mak masuk ke rumah. Lutut Mak sakit lagi.

Mak letakkan bungkusan di atas meja. Sebungkus rebung dan sebungkus kueh koci pemberian Mak Uda untuk anak-anak Mak. Mak Uda tahu anak-anak Mak suka makan kueh koci dan Mak malu untuk meminta untuk bawa balik. Namun raut wajah Mak sudah cukup membuat Mak Uda faham.

Semasa menerima bungkusan kueh koci dari Mak Uda tadi, Mak sempat berkata kepada Mak Uda, "Wah berebutlah budak-budak tu nanti nampak kueh koci kamu ni."

Sekurang-kurangnya itulah bayangan Mak. Mak bayangkan anak-anak Mak sedang gembira menikmati kueh koci sebagimana masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka berebut dan Mak jadi hakim pembuat keputusan muktamat. Sering kali Mak akan beri bahagian Mak supaya anak-anak Mak puas makan. Bayangan itu sering singgah di kepala Mak.

Ayah suruh Mak tukar baju yang basah itu. Mak akur.

Selepas Mak tukar baju, Ayah iring Mak ke dapur. Mak ajak anak-anak Mak makan kueh koci. Tidak seorang pun yang menoleh kepada Mak. Mata dan hati anak-anak Mak sudah bukan pada Mak lagi.

Mak hanya tunduk, akur dengan keadaan.

Ayah tahu Mak sudah tidak boleh mengharapkan anak-anak melompat-lompat gembira dan berlari mendakapnya seperti dulu.

Ayah temankan Mak makan. Mak menyuap nasi perlahan-lahan, masih mengharapkan anak-anak Mak akan makan bersama. Setiap hari Mak berharap begitu. Hanya Ayah yang duduk bersama Mak di meja makan setiap malam.

Ayah tahu Mak penat sebab berjalan jauh. Siang tadi Mak pergi ke rumah Mak Uda di kampung seberang untuk mencari rebung. Mak hendak masak rebung masak lemak cili api dengan ikan masin kesukaan anak-anak Mak.

Ayah tanya Mak kenapa Mak tidak telepon suruh anak-anak jemput. Mak jawab, "Saya dah suruh Uda telepon budak-budak ni tadi. Tapi Uda kata semua tak berangkat."

Mak minta Mak Uda telepon anak-anak yang Mak tidak boleh berjalan balik sebab hujan. Lutut Mak akan sakit kalau sejuk. Ada sedikit harapan di hati Mak agar salah seorang anak Mak akan menjemput Mak dengan kereta. Mak teringin kalau Ateh yang datang menjemput Mak dengan kereta barunya. Tidak ada siapa yang datang jemput Mak.

Mak tahu anak-anak mak tidak sedar telepon berbunyi. Mak ingat kata-kata ayah, “Kita tak usah susahkan anak-anak. Selagi kita mampu kita buat saja sendiri apa-apa pun. Mereka ada kehidupan masing-masing. Tak payah sedih-sedih. Maafkan sajalah anak-anak kita. Tak apalah kalau tak merasa menaiki kereta mereka sekarang. Nanti kalau kita mati kita masih ada peluang merasa anak-anak mengangkat kita kat bahu mereka.”

Mak faham buah hati Mak semua sudah besar. Along dan Angah sudah beristeri. Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik masing-masing sudah punya buah hati sendiri yang sudah mengambil tempat Mak di hati anak-anak Mak.

Pada suapan terakhir, setitik air mata Mak jatuh ke pinggan.

Kueh koci masih belum diusik oleh anak-anak Mak.

Beberapa tahun kemudian

Mak Uda tanya Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik, “Mana mak?”.

Hanya Adik yang jawab, “Mak dah tak ada.”

Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik tidak sempat melihat Mak waktu Mak sakit.

Kini Mak sudah berada di sisi Tuhannya bukan di sisi anak-anak Mak lagi.

Dalam isakan tangis, Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik menerpa kubur Mak. Hanya batu nisan yang berdiri terpacak. Batu nisan Mak tidak boleh bersuara. Batu nisan tidak ada tangan macam tangan Mak yang selalu memeluk erat anak-anaknya apabila anak-anak datang menerpa Mak semasa anak-anak Mak kecil dulu.

Mak pergi semasa Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik berada jauh di bandar. Kata Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik mereka tidak dengar handphone berbunyi semasa ayah telepon untuk beritahu mak sakit tenat.

Mak faham, mata dan telinga anak-anak Mak adalah untuk orang lain bukan untuk Mak.

Hati anak-anak Mak bukan milik Mak lagi. Hanya hati Mak yang tidak pernah diberikan kepada sesiapa, hanya untuk anak-anak Mak..

Mak tidak sempat merasa diangkat di atas bahu anak-anak Mak. Hanya bahu ayah yang sempat mengangkat jenazah Mak dalam hujan renyai.

Ayah sedih sebab tiada lagi suara Mak yang akan menjawab soalan Ayah,

"Mana Along?" , "Mana Angah?", "Mana Ateh?", "Mana Alang?", "Mana Kak Cik?" atau "Mana Adik?". Hanya Mak saja yang rajin menjawab soalan ayah itu dan jawapan Mak memang tidak pernah silap. Mak sentiasa yakin dengan jawapannya sebab mak ambil tahu di mana anak-anaknya berada pada setiap waktu dan setiap ketika. Anak-anak Mak sentiasa di hati Mak tetapi hati anak-anak Mak ada orang lain yang mengisinya.

Ayah sedih. Di tepi kubur Mak, Ayah bermonolog sendiri, "Mulai hari ini tidak perlu bertanya lagi kepada Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik , "Mana mak?" "

Kereta merah Ateh bergerak perlahan membawa Ayah pulang. Along, Angah, Alang dan Adik mengikut dari belakang. Hati ayah hancur teringat hajat Mak untuk naik kereta merah Ateh tidak kesampaian. Ayah terbayang kata-kata Mak malam itu, "Cantiknya kereta Ateh, kan Bang? Besok-besok Ateh bawalah kita jalan-jalan kat Kuala Lumpur tu. Saya akan buat kueh koci buat bekal."

"Ayah, ayah....bangun." Suara Ateh memanggil ayah. Ayah pengsan sewaktu turun dari kereta Ateh..

Terketar-ketar ayah bersuara, "Mana Mak?"

Ayah tidak mampu berhenti menanya soalan itu. Sudah 10 tahun Mak pergi namun soalan "Mana Mak?" masih sering keluar dari mulut Ayah sehingga ke akhir usia.

Sebuah cerita pendek buat tatapan anak-anak. Kata orang hidup seorang ibu waktu muda dilambung resah, apabila tua dilambung rasa. Kata Rasulullah saw. ibu 3 kali lebih utama dari ayah. Bayangkanlah berapa kali ibu lebih utama dari isteri, pekerjaan dan anak-anak sebenarnya. Solat sunat pun Allah suruh berhenti apabila ibu memanggil. Berapa kerapkah kita membiarkan deringan telepon panggilan dari ibu tanpa berjawab?

Bulan dan Lingkaran

Tadi kuar jap..g tangkap gambar bulan..ramai orang cakap bulan malam ni cantik..tapi bila kameraman yang tak professional amik, cam ni la jadinyer..








Pencarian 50 blogger oleh Chegu Zubir



chegu-zubir

http://kisah-budak-nakal.blogspot.com

Ok..bila tengok banner ni, mesti rakan-rakan semua dah tau kan. Kalau tak tau lagi, cepat-cepat klik gambar kat atas tu.

Sebab blog B_N ni masih baru lagi, kene rajin la join benda-benda macam ni..Dan kepada rakan-rakan jangan la malu-malu nak singgah kat blog B_N ni..

Jangan malu atau segan untuk komen jugak yer..(hehe)..

Kalau taknak komen pun takpe..Rakan-rakan singgah blog ni pun B_N dah hargai sangat-sangat.

p/s: kalau nak tau dengan lebih lanjut, jangan segan untuk klik banner Chegu Zubir tu yer..hehe

Berkenalan, Bercinta, Zina, DOSA

Satu lagi pembacaan saya yang membuatkan saya tersentak. SMS ini memang
sengaja ditulis dengan penulisan seorang lelaki. Ceritanya
memperlihatkan bagaimana seorang muslimat di'rosak' dengan mudah hanya
dengan kata-kata manis! Wahai sahabat-sahabatku... Moga Allah peliharamu
daripada semua ini....

*****************************************************************

1.
salam. Blh sy kenal awk? Sy tertarik dgn prwatakan sopan awk. Dah lama
sy prhatikn awk. Awk dak baik n sy trtarik la dgn tudung labuh awk. Sy
harap kite bleh brkenalan.. ukhuwah fillah org kate..sy x terer sgt arab
ni…

2. Trima kasih krn mnerima sy. Sy akan try
sedaya upaya sy mnjaga awk dan mgikut syariat. Sy tau sy bukan baik
sgt, tp demi Allah, sy cuba buat yg trbaik utk awk…

3.
Ingat tau, jaga aurat leklok..jgn bagi org lain nmpk..kuar ngan kwn2
tau.. jgn sorg2..blk contact sy ek..sy doakan awk selalu..

4.
awak,nape x contact sy. Sy risau awk kuar lama2..ye..mmg sy xde hak
pun..sy tau sy percaye awk, tp sy x tau la nk kate cmne. Kite slalu nmpk
dari jauh je ek.Tp sy rasa awk mcm dkt je ngan sy. Mgkn ni org kate
cinta kot, wak..awk cinta sy x? xnk bgtau.. tp sy tau awk cinta sy..awk
da malu nk jln tmpt sy lepak sbb malukan?..kih3. .tq.. i love u too..

5. Wak,selain family, Allah dan rasulnyer.. awk sayang sape ek? Sape saya dlm hati awk?

6.
Wak wak..dr kawan kite just pggl sy awk je..mcm x special plk diri sy
utk awk. sy tringin gak nk jd cm room8 sy ni. Pggl syg.. bole ke? Awk
pggl sy bi ek? Rasa mcm baby sket. X salah kan.. just panggilan
je..thanks syg.. love u... ..

7. Yang. kekdang bi tgk
syg ni mcm x prcaya bi je. Yela, bi just tanya syg pkai apa je kan .. tq
ek gtau, mkin dalam pulak rindu kat syg ni... .hihihi..

8.
Yang bi nak syg tau, sayanglah segalanya utk bi, syg la pmberi semangat
utk bi... yang... ..bi harap bi ngan syg xde rahsia lagi ek.. jgn
risau..inikan membuktikan bi caring.. so jgn risau..k..yeye. . bi janji
kan jaga rahsia kite..just msg je kan..love u..papai.. mmuahh!

9. Syg..da lama kite msg, leh kite jumpe x? ye..ayang bwk la kawan2 k..tq yunk! i love u.... ..

10.
Tq pggl bi ngan pgglan abg.. abg tggu lame da..abg tau..kite x leh
pakse dlm hubungan..la iqra hafiddin..hehe. . sikit sikit je..kih3..

11. Hi syg, watpe 2? Nk ckp sket.. nape syg bwk satu battalion nak jumpa abg?... syg x caye kat abg eh.. huhu..

12.
Syg..kite jumpe k?..abg suka syg pakai tudung yg abg beli tu..cam
wardina lak..bkn syg x cntk.. just nmpk mkn cntk la..nipis sikit je..
nnt jumpa nnt syg bwk sorg dah la k..

13. Syg..abg sory
ngan apa jd td.. abg trsentuh jari syg td.. Tol gak ckp syg eh, trsentuh
xpe..TER.. hehe..makin tebal la pulak cinta abg kat syg..

14.
Thanks jumpa td, syg cntk la.. Ololo..abg romantik sket pun salah ke?
Ske abg romantik ek? Hehe.. Eh, td jumpa abg da berani tenung abg
ek..hoho.. tgk td kwn syg cam ske kat kwn abg je.. senang la kita jumpa
pasni.. tgk..Allah memberkati hubungan kite.. syg solat dah ke? Doakan
abg skali ek..miss u..

15. syg..just nk tanya.. syg
cinta bg berapa percent? Apa tandanya eh? 50% je... huhu..yang. . just
nk tanya..rambut syg panjang x? just thinking of u at the moment…

16.
Td terbeli tudung pendek.. yg abg bg kat syg tu.. syg..bg la gmbr syg
special untuk abg yg pakai tudung td 2.. Cntk nye syg..gambar ni nak wat
wallpaper hp ngan kompter abg la..

17. Yang.. syg
cintakan abg berapa percent? Sepenuh hati Thanks syg..love u too.. abg
janji, abg akan jaga syg baik2 dan xkan tinggalkan syg...

18. Syg..da lame kita couple kan.. xkan abg pegang tgn pun nak marah.. Syg kan milik abg.. Thank 4 being understanding. .

19. Syg kata Syg cintakan abg sepenuh hati.. kalu gitu..apa buktinya Syg cintakan abg..?

SELEPAS ITU BARU BERMULA ZINA YANG SEBENAR...

**************************************************************************

20. huh!... syg mengndung? tahu kat ne... cube check balik dgn doktor... xkan sekali buat dah mengandung, check balik k..

21. huh! btol la syg mengndung ni?? syg, utk kebaikan kita berdua, lebih baik syg gugurkan kandungan tu.. gugurkan k..

22. Nape plak xnak? xberdosa la klu bunuh benda yang masing xbernyawa.....gugurkan jelah!!! jgn buat masalah bleh x!!

23. xsakitlah!!! nape manje sangat ni! xkan bnda mudah cam tu pun xbleh buat..

24.
sori syg, abg xbleh temankan syg ke klinik tu, abg malu klu terserempak
dgn family or member, malu la abg klu diorg nmpak abg bwk syg dgn perut
syg yg besar tu..

25. Ape!! RM 5,000?? kau yg
mengandung... kau cari sendiri la duit nak gugurkan anak tu.. bukan
masalah aku.. lantak kau la... bukan masalah aku jgak keluarga kau pulau
kau.. kau tu yg bodoh!! kau ingat kau tu cantik sgt?? aku dah xingin
kat kau!! pergi mmpos!

26. jgn kol n msg lg bleh x?!.. aku sbuk.. xde masa nk layan kau!...

27.(terputus hubungan)

- wanita itu mati akibat kegagalan proses penguguran..
- si lelaki mencari mangsa baru..
- dan kejadian terus berulang..

ITULAH KEBANYAKAN YANG TERJADI DI DUNIA KITA INI...
masyaallah~
harap kita x tergolong dalam golongan ni...

#adakah kita pernah menggunakan ayat-ayat diatas mahupun,terjerumus dengan ayat2 manis diatas....
urmmm,renung-renungkan dan ambil iktibar....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...